Jak przygotować kawę korzenną?

Drukuj

pexels brigitte tohm 287222

Zimowy, świąteczny czas to moment, który wielu osobom kojarzy się z odpoczynkiem i relaksem. Najlepiej, jeżeli takie błogie lenistwo wzbogaci się o domowe pierniki i kawę z dodatkiem przypraw korzennych. Dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić rozgrzewającą wersję napoju pobudzającego, która doskonale sprawdzi się na grudniowe wieczory!

Co wpływa na smak kawy?

Każdy miłośnik kawy wie, jak ważny jest wybór odpowiedniej dla siebie mieszanki ziaren. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, różniących się od siebie pod wieloma względami. Nawet jeśli pijemy ten pobudzający napój wyłącznie w godzinach porannych, niezwykle istotne jest zwrócenie uwagi na to, by ziarna charakteryzowały się najwyższą jakością. W sklepie Cafe Silesia można znaleźć propozycje sprowadzane od najbardziej cenionych producentów na całym świecie. Na smak i aromat parzonej esencji ma wpływ jednak również wiele innych kwestii.

Jaką kawę wybrać?

Poza wyżej wymienionymi względami mieszanki kawowe różnią się również nutami smakowymi. Na rynku można spotkać wiele propozycji, jednak najczęściej jest to dodatek aromatów:

Ostateczny wybór mieszanki powinien być uzależniony od indywidualnych preferencji. W trakcie zakupu warto także uwzględnić rodzaj napoju, jaki się preferuje. W dzisiejszych czasach ma się dostęp do sporej liczby innowacyjnych urządzeń takich jak ekspresy automatyczne, które umożliwiają szybkie i bezproblemowe przyrządzenie wielu ciekawych i pysznych propozycji kaw czarnych, jak i mlecznych. Wybór mieszanki kawowej powinien być również uzależniony od tego, z jakim dodatkiem będzie ona podawana. Jeśli będą to różnego rodzaju słodkie propozycje takie jak miód czy bita śmietana, dobrze, aby współgrały one z czekoladowymi bądź orzechowymi nutami kawy. 

Kawa korzenna – jak ją przygotować?

Do przygotowania rozgrzewającej kawy, idealnej na chłodne, zimowe dni, potrzebnych jest kilka składników. Podstawę stanowi oczywiście wysokiej jakości mieszanka kawowa. Najlepiej, jeśli jest to kawa ziarnista zmielona tuż przed zaparzeniem ziaren. Dzięki niej uda się uzyskać możliwie najbardziej wyrazisty i intensywny aromat. Poza tym, do przygotowania korzennego napoju pobudzającego potrzebne są również:

Wszystkie składniki poza dwoma ostatnimi należy umieścić w filiżance lub kubku z kawą, a następnie odczekać kilka minut na dokładniejsze połączenie się wszystkich aromatów. Po tym czasie całość wystarczy udekorować bitą śmietaną oraz posypką w postaci czekolady lub wiórków kokosowych. 

 Wiele interesujących składników, które nadadzą Twojej kawie niezapomniany smak, można znaleźć w najnowszej gazetce Biedronki, dostępnym na stronie Letado, pełnej promocji i ulotek zniżkowych popularnych sklepów.

Materiał zewnętrzny